Czynniki zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory - porady na co dzień

Poniżej podano czynniki, zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory wraz z poradami, jak ryzyko zmniejszać w codzinnym życiu.

Aktywność fizyczna wzmacnia układ immunologiczny i trawienny oraz redukuje zbędną warstwę tkanki tłuszczowej. Ponadto obniża insulinoodporność oraz poziom niektórych hormonów, które mogą wpływać na rozwój nowotworów. Do wysiłku o umiarkowanej intensywności należy : chodzenie, jazda na rowerze, jazda na rolkach, jazda na łyżwach, taniec, jazda konna. Natomiast wysiłek o dużej intensywności to na przykład: bieganie, szybka jazda na rowerze, aerobik, pływanie, uprawiania sportów zimowych, piłka nożna. Dzienne minimalne zalecenie to 30 minut umiarkowanego wysiłku fizycznego kilka razy w tygodniu.

Proste sposoby na ruch :

- staraj się wchodzić po schodach, zamiast jeździć windą,

- jeśli to możliwe, chodź jak najwięcej pieszo,

- wykorzystaj czas wolny na spacery lub gimnastykę, zapisz się na jogę lub medytację, taniec lub inną formę sportu/relaksacji,

- ogranicz czas spędzany przed telewizorem i komputerem.

Prawidłowe żywienie to jeden z najważniejszych czynników środowiskowych, które korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może, lecz nie musi, uchronić od wielu negatywnych skutków zdrowotnych. Związek pomiędzy tym, co jemy, a zachorowaniami na nowotwory został potwierdzony tylko w części przypadków.

Istnieje jednak wiele wskazówek do skomponowania diety, która korzystnie wpływa na nasz organizm.

  1. Unikanie napojów słodzonych, o wysokiej gęstości energetycznej, czyli wysoko przetworzonych produktów o dużej ilości cukrów i tłuszczu oraz ubogich w błonnik pokarmowy. Zbawienny wpływ na nasze zdrowie mają własnoręcznie, świeżo wyciskane soki z owoców.
  2. Ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, a szczególnie w postaci wędlin. Staraj się wybierać dania z ryb ( pieczone w folii). Zamień wędliny ze sklepu na wyroby domowe; możesz kupić porcję mięsa i samodzielnie upiec np. w rękawie foliowym z dodatkiem ziół naturalnych. Ponadto dodawane do wędlin konserwanty tj. azotany i azotyny, mogą wykazać działanie kancerogenne. Ograniczenie spożycia wędlin może być na korzyść innych źródeł białka: ryb, drobiu, jajek i nasion roślin strączkowych.
  3. Ograniczenie spożywania produktów bogatych w sól oraz dosalania gotowych już potraw na talerzu. Wysokie spożycie soli uszkadza śluzówkę żołądka; w kuchni używaj przypraw naturalnych: ziół, czosnku lub cytryny zamiast soli. Dodatek cynamonu, imbiru oraz ziół to szybki sposób na nadanie smaku i aromatu potrawom. Unikaj jednak przypraw w torebkach, które zawierają dużo soli i konserwantów. Dzienna zalecana maksymalna ilość soli to 5 g (płaska łyżeczka).
  4. Zrezygnuj z alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego oraz palenia papierosów. Jeżeli palisz, nie pal przy niepalących. Jeśli pijesz alkohol – ogranicz jego spożycie do najwyżej 2 porcji u mężczyzn i 1 porcji u kobiet dziennie.
  5. Dbaj o wystarczającą ilość błonnika i przeciwutleniaczy w diecie. Błonnik przyśpiesza eliminację zbędnych produktów przemiany materii i chroni jelito przed wieloma problemami.
  6. Wystrzegaj się potraw grillowanych, smażonych i wędzonych. Zastąp je na przykład potrawami gotowanymi na parze lub pieczonymi w folii.
  7. Żywność ze sklepu myj zaraz po przyjściu do domu, zwłaszcza owoce, warzywa i mięso.
  8. Jedz dużo produktów roślinnych. Jedz co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Nie zapominaj o produktach zbożowych pełnoziarnistych i nasionach roślin strączkowych.
  9. Zaleca się, aby zdrowy człowiek wypijał od 1,5 do 2 l płynów na dobę, zastanów się nad używaniem filtrów do wody ; pij wodę mineralną i źródlaną.
  10. Spożywaj powoli 5 małych posiłków w ciągu dnia.
  11. W kuchni używaj pojemników ze szkła, stali nierdzewnej lub ceramicznych.
  12. Spożywaj pokarmy bez substancji chemicznych na przykład polepszaczy smaku, takie jak: glutaminian sodu, benzoesan sodu. Czytaj ulotki, wybieraj produkty z upraw ekologicznych.

 

Obecnie środowisko jest w dużej mierze zanieczyszczone. Jednak istnieje kilka wytycznych do życia, zgodnego z naturą oraz ochroną własnego zdrowia. Poniżej podano szereg z tych zaleceń.

  1. Uważaj na promieniowanie z telefonów komórkowych. Badania diagnostyczne, polegające na prześwietleniach, wykonuj tylko w określonych wypadkach.
  2. Unikaj przebywania na ostrym słońcu, opalania się zwłaszcza w solarium. Unikaj poparzeń słonecznych, na słońcu noś kapelusz, w razie potrzeby stosuj balsamy ochronne. Osoby o jasnych włosach i karnacji powinny zachować szczególną ostrożność.
  3. Jeśli nie masz aktualnie naturalnych odpowiedników detergentów, do sprzątania zakładaj maskę i rękawiczki.
  4. Wietrz często mieszkanie, zwłaszcza po użyciu detergentów. Zimą – dwa razy dziennie przez co najmniej 5 minut, latem – całą dobę.
  5. Wybieraj kosmetyki naturalne, z certyfikatami, bez parabenów i innych szkodliwych substancji.
  6. Kupuj naturalne ubrania, pierz je przed pierwszym użyciem.

 

Rozwijaj swoją osobowość.

  1. Unikaj stresu lub naucz się go kontrolować.
  2. Zadbaj o czas dla siebie : módl się , medytuj, wizualizuj sukcesy, zapisz się na wybraną formę sportu/rekreacji.
  3. Rozwijaj swoje hobby – czytaj książki, oglądaj filmy, uprawiaj sport, ucz się języków obcych itd.
  4. Bądź życzliwy dla ludzi – nie obmawiaj ich, pozbądź się zazdrości, fałszu, wszelkich złych emocji, które w rzeczywistości szkodzą tylko Tobie.
  5. Spotykaj się z przyjaciółmi.
  6. Przede wszystkim rób coś dla bliźnich i siebie w takim samym stopniu; nie oczekuj wdzięczności za coś, co wykonujesz dobrowolnie. W miarę możliwości udzielaj się charytatywnie.
  7. Żyj w zgodzie z własnym sumieniem.

Wskazówki zawarte w niniejszym poradniku nie mogą zastąpić leczenia konwencjonalnego i opinii lekarzy specjalistów.

Anna Domańska, pacjentka Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie

Źródło opracowania :

  1. ,, Porady lekarza rodzinnego. Dieta antynowotworowa i metody leczenia.’’, Wydawnictwo Literat , Toruń 2011.
  2. ,, Porady lekarza rodzinnego. Zdrowe odżywianie. Przepisy antynowotworowe’’, Wydawnictwo Literat, Toruń 2012.
  3. ,, Porady lekarza rodzinnego. Zdrowe odżywianie’’, Wydawnictwo Literat, Toruń 2012.
  4. ,, Porady lekarza rodzinnego. Warzywa. Lecznicze właściwości’’, Wydawnictwo Literat, Toruń 2013.
  5. ,, Porady lekarza rodzinnego. Gotowanie na parze’’, Wydawnictwo Literat, Toruń 2013.
  6. ,, Porady lekarza rodzinnego. Zdrowy tryb życia, aby uniknąć nowotworu’’, Wydawnictwo Literat, Toruń 2013.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Rozumiem