Odpowiednie odżywianie jest niezwykle ważne dla zdrowia każdego człowieka, a w szczególności dla zdrowia pacjenta onkologicznego. Prawidłowe żywienie wspomaga efektywność leczenia i poprawia tolerancję organizmu na leki onkologiczne, a także może przyczynić się do polepszenia samopoczucia pacjenta.
W poradniku zawarte zostały ogólne zalecenia, dotyczące żywienia osób chorych na nowotwory. Dieta pacjenta powinna być lekkostrawna, bogata w białko i wysokokaloryczna, a także uwzględniać indywidualne potrzeby i ograniczenia organizmu chorego. Książeczka zawiera wnikliwą charakterystykę jadłospisu pacjenta onkologicznego, w tym listę produktów i potraw wskazanych oraz niepożądanych, opis zalecanych sposobów przyrządzania potraw, a także rekomendacje dotyczące liczby i częstotliwości spożywania posiłków. W poradniku można także znaleźć tabelaryczne ujęcie potraw i produktów, które mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko wystąpienia poszczególnych chorób nowotworowych.
Z pełnym i aktualnym tekstem poradnika w pdf można zapoznać się po kliknięciu w obrazek lub tutaj.