Aktualności

Piknik "POla RAdości" w setną rocznicę rozpoczęcia budowy Instytutu Radowego

2025-06-10 | AUTOR: Redakcja Sarcoma

W minioną niedizele, 7 czerwca 2025 roku, odbył się pierwszy Piknik Rodzinny "POla RAdości" przygotowany we wspólpracy Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie i Dzielnicy Ochota. To wydarzenie w ramach 100-lecia rozpoczęcia budowy Instytutu Radowego a dzisiejszego Narodowegoi Instytutu Onkologii. 

"Jestem z tych, którzy wierzą, iż Nauka jest czymś bardzo pięknym. Uczony jest w swojej pracowni nie tylko technikiem, lecz również dzieckiem wpatrzonym w zjawiska przyrody, wzruszające jak baśń czarodziejska." To te słowa Marii Skłodowskiej-Curie zainspirowały Instytut, aby 100-lecie rozpoczęcia budowy Instytutu Radowego (dziś Narodowego Instytutu Onkologii), świętować podczas Rodzinnego Pikniku. Maria Skłodowska-Curie osobiście położyła kamień węgielny pod budowę Instytutu 7 czerwca 1925 roku, czyli 100 lat temu!

Jako Stowarzyszenie Sarcoma, które od lat współpracuje z Instytutem a także tam właśmnie ma swoje korzenie, nie mogło nas zabraknąć na miejscu. Dzieliliśmy się swoją wiedzią i doświadczeniem z odwiedziajacymi, a także opowiadalismy o projektach, które od lat prowadzimy z myślą o pacjentach z mięsakami i czerniakami.  Ponadto, w programie były pokazy naukowe, eksperymenty i spotkania z ciekawymi gośćmi. Nie zabrakło także badań, edukacji w zakresie profilaktyki i nauki pierwszej pomocy. Cieszymy się, że wydarzenie przyciagnęło tak wiele dzieci i młodzieży, które mogły poznawać, doświadczać i zaciekawiać się nauką i medycyną.

Dumni jesteśmy, że jako Stowarzyszenie Sarcoma, mogliśmy być częścią wydarzenia a także partnerem strategicznym pierwszego (i nie ostatniego!) Pikniku Rodzinnego "POla RAdosci".

Życzymy nieustającej ciekawości nauką i chęci ciągłego rozwoju Instytutu Onkologii. #RazemPoZdrowie

Fot. Narodowy Instytut Onkologii

  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Rozumiem