Aktualności

I spotkanie Polskiej Grupy Mięsakowej

2020-09-16 | AUTOR: Katarzyna Maleszewska

W formie telekonferencji dziś odbyło się pierwsze spotkanie Polskiej Grupy Mięsakowej jako sekcji PTChO - Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej. Grupa powstała z przekształcenia Polskiego Rejestru Nowotworów Kości.

Wychodząc naprzeciw ogólnoświatowym trendom koordynowanego scentralizowanego leczenia chorób rzadkich i zgodnie z Narodową Strategią Onkologiczną powstało modelowe „konsorcjum dla chorych na mięsaki”.

Mnogość typów mięsaków i rzadkie ich występowanie uzasadnia potrzebę scentralizowania leczenia wielodyscyplinarnego w tej grupie nowotworów. Ponadto wspólne wieloośrodkowe działania na rzecz rozwoju nauki i badań klinicznych są podstawą w rzadko występujących nowotworach. Ponadto prof. Rutkowski podkreślił znaczenie organizacji działających na rzecz pacjentów. Współpraca z organizacjami pacjentów powinna umożliwiać skuteczniejszą komunikację z chorymi/rodzinami oraz dążyć do popularyzacji wiedzy na temat mięsaków w społeczeństwie, w tym o dostępności badań klinicznych dla pacjentów.

Celem utworzenia PGM są:

  • maksymalizacja skuteczności i bezpieczeństwa terapii przeciwnowotworowej

  • zwiększenie dostępności do nowoczesnego i kompleksowego leczenia w referencyjnych ośrodkach wielospecjalistycznych

  • współpraca wieloośrodkowa i koordynacja leczenia w Polsce chorych na mięsaki

  • zapewnienie ciągłości opieki chorych na mięsaki w wieku od 0 do 99 r.ż.

  • prowadzenie badań naukowych obejmujących całą populację chorych na mięsaki w Polsce.

Na spotkaniu poruszono m.in. zagadnienia:

  • Podsumowanie wyników dotyczących analizy molekularnej mięsaka Ewinga
  • Wyniki leczenia chorych na mięsaka Ewinga w grupach wiekowych
  • Przedstawienie założeń grantu „Opracowanie systemu immunologiczno-molekularnego profilowania chrzęstniakomięsaków (OPUS 17)”
  • DFSP – analiza wieloośrodkowa
  • Aktualny stan badań w mięsakach tkanek miękkich i kościach.

Kolejne spotkanie Grupy z inicjatywy członków odbędzie się 13.01.2021 r.  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Rozumiem