Żywienie a choroba nowotworowa. Przewodnik dla pacjentów z chorobą nowotworową

Odpowiednie odżywianie jest niezwykle ważne dla zdrowia każdego człowieka, a w szczególności dla zdrowia pacjenta onkologicznego. Prawidłowe żywienie wspomaga efektywność leczenia i poprawia tolerancję organizmu na leki onkologiczne, a także może przyczynić się do polepszenia samopoczucia pacjenta.

W poradniku zawarte zostały ogólne zalecenia, dotyczące żywienia osób chorych na nowotwory. Dieta pacjenta powinna być lekkostrawna,  bogata w białko i wysokokaloryczna, a także uwzględniać indywidualne potrzeby i ograniczenia organizmu chorego. Książeczka  zawiera wnikliwą charakterystykę jadłospisu pacjenta onkologicznego, w tym listę produktów i potraw wskazanych oraz niepożądanych, opis zalecanych sposobów przyrządzania potraw, a także rekomendacje dotyczące  liczby i częstotliwości spożywania posiłków. W poradniku można także znaleźć tabelaryczne ujęcie potraw i produktów, które mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko wystąpienia poszczególnych chorób nowotworowych. 

Z treścią wydawnictwa można zapoznać się tutaj.